Dupa cum deja stim casele inteligente au devenit deja tot mai populare. Au aparut dispozitive inteligente care ne ajuta in viata de zi cu zi si care ne automatizeaza casa tot mai mult. Existenta caselor inteligente nu este limitata doar la confortul pe care acestea il poate crea , ci ele vor deveni treptat parte integrate din orasele inteligente.

Interconectivitatea dintre case inteligente si orase inteligente implica o multitudine de aplicatii in diverse sectoare. Exista un nume care defineste conexiunea dintre case si orase si acesta este “big data”.

Casele inteligente pentru oamenii varstnici si  cu dezabilitati

Inainte ca sa mergem inainte cu explicatiile pentru “big data”, este important sa se acorde atentie pentru casele inteligente in care locuiesc varstnicii si cei cu dezabilitati.

Automatizarea caselor pentru persoane varstnice sau persoane cu dezabilitati sau probleme mentale se refera la domotica de asisenta. Domotica de asistenta se refera la aceasi tehnologie si la dispozitivele inteligente care se afla in cadrul locuintelor inteligente pentru securitate, conservarea energie si divertisment.

Home

Exista doua tipuri de sisteme pentru asistenta pentru casele inteligente: sisteme de sanatate private si sisteme de sanatate integrate.

Sisteme de sanatate integrate – micropocesoarele si senzorii sunt incorporate in mobilier, aparate de uz casnic si imbracaminte care ajuta la colectarea datelor care sunt utilizate pentru a analiza evolutia bolilor cu care au fost diagnosticate persoanele respective.

Retele private de sanatate – tehnologia wireless actioneaza impreuna cu toate dispozitivele conectate pentru a aduna datele importate si a le stoca in baza de date interna de sanatate a dispozitivelor conectate.

Casa inteligenta impreuna cu cele doua sisteme de sanatate mentionate anterior, pentru persoanele varstnice si persoane cu dezabilitati sunt implementate ca sistem de ajutor de urgenta, prevenirea accidentelor, sisteme de securitate si cronometre automate si alarme. Toate acestea ofera un sentiment de indepenta, incredere si confort pentru persoanele in varsat si cu dezabilitati.  Avantajul este ca cei dragi pot avea grija de ei 24 de ore din 24, fiind in contact cu automatizarea locuintei prin intermediul telefoanelor mobile.

Datorita cresterii cererii pentru domotica asistata, creatorii si dezvoltatorii de case intelgente au aratat un interes sporit pentru a dezvolta aceasta tehnologie.

Big Data

De la aparitia tehnologiilor inteligente si a retelelor fara fir, semnificatia datelor sa schimbat. Fiecare dispozitiv care functioneaza digital colecteaza date in cantitati mari.  Aceste date sunt captate si acumulate in baza de date principala a unui soft. Aceasta platforma ar servi cu date usor accesibile ori de cate ori este necesar. Provocarea o consta in alegerea datelor sensibile si transformarea acestora in informatii executabile, care astazi este cunoscuta sub numele de “big data”.

Big Data pentru case inteligente

Dupa cum se stie casa inteligenta reprezinat un set de dispozitive interconectate, care aduna date legate de casa noastra in orice moment, precum si date despre persoanele care locuiesc in locuinta respective. Colectarea si analiza acestor date vor ajuta la evolutia dispozitivelor inteligente care pe parcurs devin din ce in ce mai sofisticate. Unul din aceste dispozitive este termostatul Google care va supravegheaza in orice moment unde va deplasati in cadrul locuintei. Toate aceste date care sunt adunate se vor numi “big data” pentru case inteligente.

Cum se va conecta casele inteligente cu orasele inteligente

In momentul de fata datele care sunt furnizate de catre casele inteligente sunt implementate in diferite industrii. Cum se axeaza fiecare industrie pe domeniul casei inteligente ?

Industria energetica – Aceasta vine in sectoarele importante unde solutia big data  se poate dovedi a fi profitabila. In acest domeniu sunt utilizate telefoanele inteligente pentru a furniza informatii corecte despre consumul de energie si metode prin care se poate reduce consumul de enrgie si reducere a facturilor.  Acest lucru este important atat pentru case inteligente cat si pentru orase inteligente.

Industria sanatatii – folisirea caselor inteligente pentru persoanele varstnice si cu dezabilitati, datele care sunt stocat in dispozitivele inteligente pot fi folosite de catre centre de sanatate pentru a analiza orice risc care poate proveni de la boala pe care o are persoana respective.  Inregistrarile digitale si alertele in timp real pot fi folosite  in cazul problemelor majore de sanatate.  De exemplu, cand spitalul are acces la datele personale, se poate trimite asistenta medicala in cateva minute de la analiza tensiunii arteriale care poate fi prea mare.

Exista riscuri legate de Big Data?

Nu se poate ignora faptul ca seturile de date care sunt salvate in interiorul casei inteligente nu pot fi folosite de catre persoane cu intentii rele.

Bresa de securitate a caselor inteligente poate face ca sistemul sa aiba vulnerabilitati. In privinta asta Europa are legi stricte care protejeaza datele despre consumator.

Securitatea si intimitatea sunt de asemenea lucruri importante. In consecinta consumatorii trebuie sa stie cum datele care sunt colectate despre ei vor putea fi folosite.

Exista avantaje si dezavantaje  in aceste idei inovatoare care au doua fete a monedei. Daca aceasta moneda este cheltuita cu chibzuinta atunci nu vor exista dezavantaje.

Dacă doriți să aflați mai multe despre automatizarea clădirilor luați legătură cu cei de la Bransha