Internet of Things (IoT) – essential reprezinta conectarea dispozitivelor fizice la reteaua de internet si experimenteaza activitatea si creativitatea pe care o au antrepenorii si presa despre acest domeniu in plina expansiune.

Firme de start up si companii gigant sunt nerabdatoare ca sa faca parte dintr-o piata in plina expansiune si dezvolta tehnologii si dispozitive printre care cea mai renumita este Imprimanta 3D.

Internet_of_things

Piatra de temelie

Conceptul IoT nu este nou, termenul aparind in 1999, dar acum este in process de a deveni o realitate datorita intersectiei unor factori cheie.

In primul rind in momentul de fata este cel mai ieftin ca sa producem dispozitive hardware – unele componenet sunt open sourse; imprimantele 3D ajuta la crearea prototipelor, provideri specializati pentru componente precum Dragon Innovation si PCH pot furniza componentele cheie in procesul de productie si pietele in crestere cum este Grand St. ajuta la distributie.

In al doilea rind traim intr-o lume a wireless care a evoluat foarte mult in ultimii ani. Telefoanele mobile, tabletele, laptopuri, toate se conecteaza prin intermediul wireless la internet facind din aceasta inventie o punte de conexiune dintre si intre dispozitive.

In al treilea rind IoT vine cu o infrastructura gata pusa la punct care s-a dezvoltat in anumite domenii. Tehnologia cloud a dus la crearea dispozitivelor “dumb” (simple, ieftine), care sunt conectate la tehnologia cloud unde se face toata procesarea datelor. Toolurile de Big Data, de cele mai multe ori gratuite, poate realiza procesarea cantitatilor mari de date.

Pe verticala

Spre deosebire de spatiul alocat pentru Big Data unde procesarea datelor se muta incet din infractstructura centrala spre cloud, datele fiind accesate prin intermediul aplicatiilor. Unii jucatori notabili precum sunt Nest Labs, se pare ca au adoptat o integrare strategica verticala unde controleaza componente cheie., inclusive hardware si softwarwe, ca sa poata avea control complet asupra experientei utilizatorului.

Dincolo de Nest, home automation a devenit in general cimpul de lupta pentru Internet of Things, incepind cu firme de strat-up care scot produse inovatoare si le plaseaza pe piata spre deliciul consumatorilor.

Dincolo de consumatori, aplicatiile B2B/enterprise care fac parte din Internet of Things, impreuna cu robotica, se indreapta spre o automatizare mai puternica a domeniilor transporturilor, sanatate, energie, vinzari, productie. Cele mai mari oportunitati de dezvoltare IoT startups sunt in zona B2B.

Pe orizontala

In timp ce majoritatea aplicatiilor sunt conectate la coud pentru procesarea si obtinerea informatiilor, premiul cel mare pentru o parte din jucatori este partea de software pe care va rula majoritatea aplicatiilor.

Coorporatii mari precum GE, IBM sunt foarte active pe internet si dezvolta propriile lor plaforme.

O intrebare care persista in aceasta ecuatie este daca o platofrma care se dezvolta pentru a fi conectata la cloud, nu va duce la dezvoltarea unui alt brat al tehnologiei care va duce spre dezvoltarea unor domeni noi.

Domeniul este unul extraordinar, dar este totusi la inceputul dezvoltarii sale, insa datorita avansarii tehnologiei se vor produce schimbari dramatice care se vor resemti in toate domeniile.