Daca inca nu traiesti intr-o casa inteligenta, sansele ca sa locuiesti in una sunt destul de mari. Cand va veni ziua, casa inteligenta va deveni ca un membru al familiei.  La fel ca si Carson din fabula Downtown Abbey, casa ta va stii cand esti in locuita sau cand vei fi plecat. Ea va raspunde comenzilor tale, sau va trece in modul activ in momentul cand va detecta prezenta ta.

Conform Gartner, numarul de dispositive instalate va creste de la 900 milioane in anul 2009 pana la 26 bilioane pana in anul 2020. Aceste numere nu include in statistica telefoanele mobe, tablete si calculatoare. Mai mult devcat oricand in momentul de fata se vorbeste tot mai mult despre Internet of Things si tot mai mult de prima subcategorie a acestuia: casele inteligente.

Cu ajutorul IoT, dispozitivile conectate pot comunica una cu celalalt, permitind un nivel mai ridicat de control, monitorizare si automatizare. Acest avans al tehnologiei vizeaza atat mediul public cat si cel privat.

Fii intelligent cu casele inteligente

Principalele 5 motive pentru a transforma casa ta in una inteligenta sunt:

  • economie la energia electrica
  • reducerea costurilor la facturi
  • securitate si supravghere
  • automatizare
  • monitorizare

Termenii “casa conectata” si “casa inteligenrta” sunt de fapt etichete noi pentru concepte mai vechi. Automatizari ale caselor, control si securitate sunt implementate de decenii. Ceea ce separa produsele din trecut fata de cele din prezent este pretul. In trecut doar oamenii cu bani isi puteau permite auomaizarea caselor.

smarthouse

Puteti sa fiti iertat daca gasiti intreaga idee de conectare a casei un pic uimitoare in acest moment, dar nu este o problema; este un domeniu de frontier si confuzia merge mana in mana cu oportunitatea. Totusi, sunt cateva probleme fundamentale care trebuie luate in calcul:

  1. Luati in considerare un abonament pentru conectarea casei dumneavastra

In SUA, Time Warner, AT&T si Rogers ofera automatizarea casei si controlul acesteia sub forma de abonamente lunare. Datorita cererilor mari de pe piata Verizone a inceput sa refuse cererei noi de abonament incepind cu toamna anului trecut, datorita tehnologiei noi care apare si pe care vor sa o implementeze.

2. Alternativa este un DIY “Casa inteligenta intr-o cutie”

Multe companii de telefonie ofera kit-uri de “conecteaza singur casa”. Dintre aceste dispositive cele fruntase pe piata sunt Staples Conect si Belkin WeMO. In principiu acestea sunt Hub-uri conectate la internet si la senzorii din casa sau alte dispozitive inteligente., cu ajutorul carora se permite gestionarea luminii din incaperi, a boxelor, a termostatelor si a altor dispozitive conectate la WI-FI sau Bluethoot.

Prin intermediul conexiunilor unele dispozitive pot comunica intre ele pentru a realiza actiuni. De exemplu cand usa din fata casei se deschide, automat va incepe sa cinte muzica preferata cand intrati in casa.

3. Puteti incepe cu automatizarea lucruilor mici

Daca sunt cateva lucruri specifice pe care doriti sa le controlati, atunci nu trebuie sa va conectati toata casa, dar veti alege un singur produs care va indeplini sarcina dorita. Cand veti alege acel dispozitiv nu va ginditi la ceea ce aveti nevoie acum, ci incercati sa va ginditi si la nevoile din viitor.

Un alt motiv de luat in calcul este faptul ca o data cu trecerea timpului se vor aduna foarte multe dispozitive care vor fi controlate individual prin diferite aplicatii, in schimb acest disconfot poate fi eliminat prin automatizarea de la inceput a intregii casei care este controlata de un singur dispozitiv si o singura aplicatie.

4. Puteti sa va controlati casa inteligenta de pet tefonul mobil sau ceas

Telefonul mobil datorita avansarii tehnologice s-a transformat in dispozitivul care poate controla casa inteligenta, dar in ultima vreme aceasta functionalitate a sarit din buzunar la incheietura mainii.

Multumita creatorilor de aplicatii inteligente independenti, ceasurile Pebber pot controla functionalitatile lucrurilor inteligente: luminile din interiorul casei, sistemul audio, termostate precum si alte dispozitive inteligente.

5. Nu exista cee ace se cheama “Hackproof”

Produsele Belkin WeMO sunt atractive, usor de utilizat si se pot integra cu calte produse asemanatoare si servicii. Din pacate ele au o reputatie mai putin placuta datorita nivelului scazut de securitate pe care il au. In urma acesto brese de securitate a rezultat un scandal in SUA, iar produsele au fost retrase de pe piata pana cand vor pune securitatea la punct.