Vorbind despre grade de inteligenta ale locuintei, facem referire la facilitatile de automatizare pentru care optam, constienti fiind ca astfel vom putea sa ne bucuram de toate beneficiile pe care tehnologia inovatoare le ofera. Timpurile in care locuintele erau utilate standard sunt de multa vreme apuse. Azi, cu ajutorul tehnologiei care ne propune de la o zi la alta sisteme tot mai performante, putem fi proprietarii unor case la care nici macar nu visam in urma cu ceva timp. Ne aflam in era tehnologiei si am putea spune ca am devenit dependenti de tot ceea ce implica aceasta. Ne este la indemana sa folosim dispozitive care ne fac munca mai usoara si viata mai confortabila.

Nu este un vis sa te gandesti ca locuinta mostenita de la parinti se poate transforma peste noapte intr-o casa a carei functionalitate are ceva din scenariile filmelor SF. Firme precum Building Technology Group Romania (BTG) ne vin in intampinare cu solutii fiabile ce ne pot schimba radical viata, evident, in bine.

Grade de inteligenta ale locuintei

Depinde de fiecare dintre noi atunci cand optam pentru grade de inteligenta ale locuintei. In principiu, acestea pot fi clasificate dupa cum urmeaza: gradul 1 – de inteligenta minima; gradul 2 – de inteligenta medie; si gradul 3 – de inteligenta maxima. De exemplu, o locuinta cu inteligenta minima poate beneficia de controlul independent al temperaturii. Pe de alta parte, controlul centralizat permite integrarea semnalelor de la diferite dispozitive instalate intr-un element central de comanda. Controlul centralizat este o caracteristica a caselor cu inteligenta medie sau maxima. Intre avantajele centralizarii putem aminti: comunicatiile de voce, date si video; sursa de alimentare neintreruptibila etc. Toate casele cu inteligenta maxima trebuie sa asigure confortul si siguranta ocupantilor sai prin sistemele de control centralizat de monitorizare si pe baza unei arhitecturi functionale, eficiente, flexibile si fiabile pentru a optimiza managementul energiei, economisirea resurselor s.a.m.d.

Potrivit unor sondaje realizate in domeniu, persoanele care s-au obisnuit cu anumite grade de inteligenta ale locuintei isi vor  dori mai mult si mai mult, de cate ori vor trebui sa aleaga.